Samtala utifrån filmen

Ta tillfället i akt att samtala om det ni sett tillsammans! Kanske är det sällan som barn ges den chansen, eftersom filmtittande hemma ofta sker när föräldrar och syskon pysslar med annat. Det är viktigt att barnen då och då ges möjlighet att samtala om filmens innehåll, och inte minst att reflektera över att det just är film det handlar om - och inte verkligheten! Ge barnen möjlighet att reflektera och jämföra det som sker i filmen, med det de själva varit med om i livet. 

Helen Bengtsson, på förskolan Öjestugan poängterar  dock att det kan vara svårt för barn att direkt efter en filmupplevelse svara på frågor som t ex "Vad handlade det om?" eller "Vad tyckte du?". Enklare för barnen att svara blir det om man ställer frågor som uppmuntrar personlig reflektion och eftertanke, som t ex
- Vad såg du?
- Vad minns du?
- Kommer du ihåg nån rörelse/ händelse?
-
Vad fick det dej att tänka på?
-
Hur kände du dej?
Ställ alltså personcentrerade frågor istället för ämnescentrerade frågor. Ett exempel igen:
Hur mycket kan en myra bära?
(ämnescentrerad)

Hur mycket tror du en myra kan bära? (
personcentrerad)
Detta ger barnen tillfälle till fantasi och goda tillfällen till att pröva egna teorier.

Barnens egna upplevelser

Picture
Här är lilla bocken och äter på ängen. Där är bron. Trollet ramlade och dog i en grotta med fladdermöss och monster...'
Bisse Falk har skrivit många filmhandledningar. Hon berättar: 
- Det viktigaste man bör tänka på när man arbetar med att analysera böcker och filmer, är att barn, precis som alla människor, tar till sig en historia med hjälp av de erfarenheter som de gjort i livet. Alla människor uppfattar historier på sitt eget sätt. Både det som händer i en bok eller i en film lägger olika personer olika stor vikt vid. Därför finns det inget rätt eller fel när man analyserar, bara annorlunda sätt att se på saken. Låt därför barnen ha sina egna upplevelser och tankar - och utgå från deras erfarneheter!