Reflektioner

"Se filmen själv innan barnen ser den"
En del filmer berör mer än andra. Kanske behöver man förbereda barnen på filmens handling? Och t o m berätta för föräldrarna om filmen? Innan vi såg filmen "Pirret" med barnen var vi förberedda på frågor om  sjukhus, döden, och om detta faktum "att flyga" - Kommer barnen vilja prova...?! Vi informerade också föräldrarna genom veckobrevet, där bild från filmen och handling finns beskriven. 
"En pojke reagerade starkt..."
Det är många kommentarer under filmens gång från barnen - speciellt från en pojke som reagerar starkt, och nästan är på väg ut ett tag... Vi pausar filmen vid halvtid för frågor och frukt. 
- Det känns bra att pojken i barngruppen inte bara kunde gå ifrån när det var som jobbigast i filmen, det var nog viktigt att han var med till slutet och såg upplösningen.

"Ensam med Bollibompa"
Jag slås av att filmen ju sänts under Bollibompa - och hur många barn har inte suttit själva i soffan då och sett filmen - utan att kunna fråga eller undra ihop med andra? Det är ju fantastiskt att förskolan vågar visa starka filmer - och vågar prata med barnen om det de sett!
"Filmljud och gapskratt"
Jag blev imponerad på hur skärpta de var på hur musiken lät i förhållande till vad som berättades på bildklippet. "Det låter lite konstigt här", sa en tjej när hon hörde att den lät "fel." Då gick hon tillbaka och ändrade den. Flera barn gjorde också så. En ljudeffekt som de gillade helskarpt var när någon dricker ur en thekopp. Det ljudet fick komma med både här och där sedan. Lite senare visade jag barnen var man kunde göra helt egna "blandningar", dvs blanda filmklipp från de olika filmerna, musik och effekter. Det blev några roliga berättelser som de skrattade mycket åt. Min teori är att de blivit mer uppmärksamma på filmljud efter de upptäkter vi gjort tillsammans kring filmljud, tidigare i höst"

"Morgonsamlingen på min Ipod"
Måste säga att diktafonen är ett jättebra redskap att använda i arbetet med barnen. Jag har lagt in ljuden på min Ipod och lyssnat på det inspelade efteråt. Är imponerad av den ljudkvalitet som blir av det inspelade. Lätt att lyssna av och reflektera över samlingen sen i efterhand.
"Allt är inte sant!"
När man arbetar med film aktivt så är det lättara för barnen att komma till insikt att allt de ser på film/tv inte är sant. Film är ett medium som barnen redan kan, men de behöver hjälp av vuxna att bearbeta det de ser.
"Nu kan vi medier!"
Ju mer barnen och vi personal jobbar med filmen, desto mer stärks vårt självförtroende när det handlar om mediekunnande. Det känns kul! Vi fördjupar oss i ämnen på nya sätt, ex när det handlar om matte och naturen.
"Dokumentera med film"
Att använda film som dokumentationsverktyg gör barnens arbete och utveckling väldigt synligt för både personal, föräldrar och barnen själva. 
"Hjälp!"
Vi hade ingen tidigare erfarenhet kring att använda film på vår förskola. Vi satte igång ganska hårt, och upplevde att det hade gått enklare om vi haft mer  handledning, speciellt i början. Ganska sent gick vi PIM-utbildning, det rekommenderar vi till flera!
"Föräldrainformation och tillstånd"
Glöm inte bort att informera föräldrarna om hur ni arbetar med film i verksamheten, och självklart behöver man föräldrarnas tillstånd när det handlar om att filma barnen. Ex på ett sånt tillstånd:
Samtycke till foto/film
File Size: 75 kb
File Type: pdf
Download File

"Filmen kan väcka överväldigande känslor"
Både böcker och filmer väcker känslor hos läsarna och publiken. När man läser en bok, kan man göra det i sin egen takt, man kan låta läsningen vara ett tag medan man tänker efter, och man kan läsa om samma stycke flera gånger för att riktigt förstå innebörden. Under tiden man läser kan man tillsammans med andra diskutera och bearbeta känslorna. En film däremot ser man oftast från början till slut, utan att stanna upp. Den pratar man oftast om först efteråt. Därför blir känslorna i filmen mer överväldigande. Filmen har ju också fler effekter att arbeta med än boken – både ljud, musik och klippteknik.
"Viktiga samtal"
Att arbeta med medier kräver ibland att man delar upp barnen i mindre grupper, eller ibland t o m att man gör något på tu man hand med barnen. Då, med bara ett barn i taget, får vi man möjlighet att prata mer om filmupplevelsen, eller kanske annat som känns speciellt viktigt för dagen.

"Förankra arbetet i arbetslaget"
Det gäller att man har förankrat med de andra i arbetslagen om att det är ok att arbeta så som vi gör. Kan vara svårt att hitta tid till planering och genomförande ibland.

"Utvecklingsprojekt lär oss mycket"
Vi måste analysera och utvärdera grundligare än vad vi kanske hade gjort annars. Men det kan ju vara både positivt och negativt. Vi lär oss jättemycket av det här!
"Med film kommer man inte undan intrycken på samma vis som när man läser en bok"
Upplevelsen blev mycket starkare som film än som bok den här gången, tror vi, handlingen blev så tydlig och visuell. Barnen ser att hon flyger, de ser att hon sitter högt uppe i ett träd och det vet dom att man inte få göra eftersom det är för farligt. En stark scen är när mamma lämnade henne på sjukhuset, det tyckte flera barn var jobbigt. Ljudet förstärker upplevelsen. Med film kommer man inte undan intrycken på samma vis som när man läser en bok. Då är det ju mer ens egen fantasi som styr hur man upplever handlingen. Med film förväntas man förstå mycket själv, medan en bok ofta är mer beskrivande och utförlig. 
"Ökade kunskaper för både mig och barnen"
Jag har fått en ökad kunskap om hur man kan arbeta med film, ökad tekninsk kunskap. Upptäckt flera bra redskap och program på Internet som är bra att använda tillsammans med barnen, t ex digitalkameran, diktafon, Photostory, Ljudlabbet. Jag märker att barnen gjort framsteg och egna upptäkter, t ex hur olika slags filmljud påverkar oss som tittar, barnen har lärt sig att själva hantera tekniska saker.
"Blogg bra som dokumentation"
Att använda en blogg som ett sätt att dokumentera vad vi gör ihop med barnen är en bra idé. Det är lätt att gå tillbaka, att se allt man hunnit med, att på så sätt bekräfta och minnas allt man faktiskt gör... Enkelt också för flera att bidra i samma blogg, och vill man så kan man ställa in så att bloggen bara kan läsas av just oss som skriver i den. Lättare då också att ta med barnen och bilder i bloggen, eftersom vårt arbete innebär en del sekretess.  
"Tiden - en bristvara"
Det som känts svårast kring detta med att använda filmen som verktyg har varit den ständiga bristen på tid för förberedelser och planering.
"Ha lagoma förväntningar"
Det är viktigt att känna in barnens mognad för det man ska göra, inte minst med tanke på vilka förväntningar man ska ha.
"Tips till nybörjare!
För andra som vill börja använda film i förskolan, så skulle vi rekommendera att man sätter upp ett tydligt mål, kanske siktar in sig på en barngrupp till att börja med, kanske t o m en speciell tid varje vecka, och kanske har man möjlighet att bolla sina tankar med någon förskola som kommit längre, eller nån mediepedagog i sin närhet. Det är också bra att informera alla i personalen om hur man tänker, på så sätt kanske det är lättare att också få tid till planering och efterarbete.